Waaggebouw

Middelpunt van kaashandel op het marktplein van de stad

scroll naar beneden, of lees hier nog meer info

De specialiteit van Waaggebouw

De Hoornse Kaasmarkt was ooit een van de eerste en grootste van het land

Te vinden op Roode Steen

Vanaf het prille begin van Hoorn is de Rode Steen het middelpunt geweest van handel, bestuur en rechtspraak. En nog steeds geldt de Rode Steen als het belangrijkste plein voor allerhande maatschappelijke aktiviteiten. Hierin speelde de Waag een vooraanstaande rol vooral wat de handel betreft in agrarische produkten, die vanuit het Westfrieze achterland werden aangevoerd.
In 1608 besloten burgemeesteren en vroedschappen de oude Waag te vervangen door dit fraaie bouwwerk, dat de grandeur van de toenmalige stad weerspiegelde
Op grond van schriftelijke bronnen gaat men er van uit, dat de Amsterdamse stadsbouwmeester Hendrick de Keijser de ontwerper was. Dit vermoeden wordt nog versterkt door het gegeven, dat ook het grote wapenschild van Hoorn aan de gevel vervaardigd is in zijn werkplaats te Amsterdam.
In het waaggebouw hingen oorspronkelijk 7 wagen (weegschalen), een voor elk van de 7 toegangen. De weegschalen konden door middel van een geleidevoorziening aan de zoldering naar buiten tot gedeeltelijk onder de luifel worden geschoven, zoals dat nu nog te zien is.
De verdieping is o.a. in gebruik geweest door de schutterij rond het jaar 1618. Sinds 1953 is de verdieping in gebruik als restaurant. Sinds 1988 ook de begane grond.
(Tekst met dank aan Vereniging Oud Hoorn)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen resultaten